Sortiment

Röda Ulven 1/2

Upplev den klassiska smaken av surströmming med Röda Ulven 1/2. Denna burk innehåller hel surströmming, perfekt för traditionella surströmmingsskivor, där varje tugga är en smakresa genom svenskt kulturarv.

Röda Ulven 1/4

För en mer hanterbar och enkel upplevelse, prova Röda Ulven kvartsburk. Denna burk erbjuder en mindre storlek av hela surströmmingar, idealisk för mindre sällskap eller för dem som vill njuta av surströmmingens unika smak i mindre portioner.

Röda Ulven filé

Röda Ulven Filé ger dig den rena smaken av surströmming utan ben. Perfekt för dig som vill ha en bekvämare och snabbare servering, utan att kompromissa med den autentiska smaken av detta svenska delikatess.

Varför heter det surströmming?

Så här öppnar du en surströmmingsburk

Ett mjölksyraenzym i ryggraden på fisken blir verksamt om de rätta betingelserna, salt och temperatur, är gynsamma. Fisken börjar jäsa, mjölksyra och olika aminosyror uppkommer. Syrorna har en antibiotisk effekt. Aminosyrorna är smakämnen. Produkten blir syrad strömming, syrströmming. Nu kallad suring eller surströmming. Det är en mager delikatess med vitamin D. Syrad mat behåller en stor del av vitamininnehållet.

Förvara burken i kylskåp, om möjligt ända fram tills minuten före öppnandet. Håll burken stadigt med en servett eller diskhandduk och vinkla den i 45 grader. Punktera övre kanten med en burköppnare. På så sätt undviker du att lag trycks ut på grund av trycket i burken.

Röda Ulven halvburk

Upplev den klassiska smaken av surströmming med Röda Ulven 1/2. Denna burk innehåller hel surströmming, perfekt för traditionella surströmmingsskivor, där varje tugga är en smakresa genom svenskt kulturarv.

Röda Ulven kvartsburk

För en mer hanterbar och enkel upplevelse, prova Röda Ulven kvartsburk. Denna burk erbjuder en mindre storlek av hela surströmmingar, idealisk för mindre sällskap eller för dem som vill njuta av surströmmingens unika smak i mindre portioner.

Röda Ulven filé

Röda Ulven Filé ger dig den rena smaken av surströmming utan ben. Perfekt för dig som vill ha en bekvämare och snabbare servering, utan att kompromissa med den autentiska smaken av detta svenska delikatess.

Varför heter det surströmming?

Ett mjölksyraenzym i ryggraden på fisken blir verksamt om de rätta betingelserna, salt och temperatur, är gynsamma. Fisken börjar jäsa, mjölksyra och olika aminosyror uppkommer. Syrorna har en antibiotisk effekt. Aminosyrorna är smakämnen. Produkten blir syrad strömming, syrströmming. Nu kallad suring eller surströmming. Det är en mager delikatess med vitamin D. Syrad mat behåller en stor del av vitamininnehållet.

Så här öppnar du en surströmmingsburk

Förvara burken i kylskåp, om möjligt ända fram tills minuten före öppnandet. Håll burken stadigt med en servett eller diskhandduk och vinkla den i 45 grader. Punktera övre kanten med en burköppnare. På så sätt undviker du att lag trycks ut på grund av trycket i burken.

Så här rensar du surströmmingen

Att rensa fisken är en ritual i sig som gärna får ta tid.

Hel surströmming rensas från maginnehåll och ryggben medan filéerna kan ätas som de är. Skinnet går att äta men många föredrar att ta bort det. Lägg helströmmingen med skinnsidan uppåt och fläk ut den på tallriken. Pressa med en gaffel så den blir platt som en flundra. Vänd därefter på fisken och plocka bort ryggbenet. Glöm inte att spara eventuell rom som anses vara det bästa på surströmmingen.

Jakob Holmström

Här visar vi på Gösta Hannells Fisksalteri hur du rensar din surströmming och hur du gör en klämma

Visste du att smaken avviker kraftigt från lukten

”En bekantskap som vinner i längden,
allt får ta sin tid såsom med starka personligheter”

Professor och greve Carl Thore Mörner, år 1895

Visste du att smaken avviker kraftigt från lukten

”En bekantskap som vinner i längden,
allt får ta sin tid såsom med starka personligheter”

Professor och greve Carl Thore Mörner, år 1895

VÅRA BÄSTA RECEPT

GRUNDRECEPT

Surströmmingen tas direkt ur burken och äts med tillbehör.

SALTÖRERNA TIPSAR

Johan Berlins öppna klämma med helströmming

Lär dig hur du gör Johan Berlins öppna klämma med helströmming.

SALTÖRERNA TIPSAR

André Hägglunds öppna klämma med äppelmos

Lär dig hur du gör André Hägglunds öppna surströmmingsklämma med äppelmos och västerbottenost

SALTÖRERNA TIPSAR

Linus Berlins öppna klämma med Grevéost

Lär dig hur du gör Linus Berlins öppna surströmmingsklämma med Grevéost.

TIDIGARE PRODUKTIONSCHEF

Lootus Mäepeas

Lär dig hur du gör surströmming som Lootus Mäepeas

SALTÖREN ANDRÉS MAMMA

Surströmmings-låda på Helén Hägglunds vis

Lär dig hur du gör surströmmingslåda på Helén Hägglunds vis.

ULVENS EGET RECEPT

Röda Ulvens surgratäng

Lär dig hur du gör Röda Ulvens surgratäng.

RECEPT UNDER ARBETE

Jakob HolmströmS
Triss i fisk

Kommer snart