Sortiment
Röda Ulven 1/2
Upplev den klassiska smaken av surströmming med Röda Ulven 1/2. Denna burk innehåller hel surströmming, perfekt för traditionella surströmmingsskivor, där varje tugga är en smakresa genom svenskt kulturarv.
Röda Ulven 1/4
För en mer hanterbar och enkel upplevelse, prova Röda Ulven kvartsburk. Denna burk erbjuder en mindre storlek av hela surströmmingar, idealisk för mindre sällskap eller för dem som vill njuta av surströmmingens unika smak i mindre portioner.
Röda Ulven filé
Röda Ulven Filé ger dig den rena smaken av surströmming utan ben. Perfekt för dig som vill ha en bekvämare och snabbare servering, utan att kompromissa med den autentiska smaken av detta svenska delikatess.
Varför heter det surströmming?
Så här öppnar du en surströmmingsburk
Ett mjölksyraenzym i ryggraden på fisken blir verksamt om de rätta betingelserna, salt och temperatur, är gynsamma. Fisken börjar jäsa, mjölksyra och olika aminosyror uppkommer. Syrorna har en antibiotisk effekt. Aminosyrorna är smakämnen. Produkten blir syrad strömming, syrströmming. Nu kallad suring eller surströmming. Det är en mager delikatess med vitamin D. Syrad mat behåller en stor del av vitamininnehållet.
Förvara burken i kylskåp, om möjligt ända fram tills minuten före öppnandet. Håll burken stadigt med en servett eller diskhandduk och vinkla den i 45 grader. Punktera övre kanten med en burköppnare. På så sätt undviker du att lag trycks ut på grund av trycket i burken.
Röda Ulven halvburk
Upplev den klassiska smaken av surströmming med Röda Ulven 1/2. Denna burk innehåller hel surströmming, perfekt för traditionella surströmmingsskivor, där varje tugga är en smakresa genom svenskt kulturarv.
Röda Ulven kvartsburk
För en mer hanterbar och enkel upplevelse, prova Röda Ulven kvartsburk. Denna burk erbjuder en mindre storlek av hela surströmmingar, idealisk för mindre sällskap eller för dem som vill njuta av surströmmingens unika smak i mindre portioner.
Röda Ulven filé
Röda Ulven Filé ger dig den rena smaken av surströmming utan ben. Perfekt för dig som vill ha en bekvämare och snabbare servering, utan att kompromissa med den autentiska smaken av detta svenska delikatess.
Varför heter det surströmming?
Ett mjölksyraenzym i ryggraden på fisken blir verksamt om de rätta betingelserna, salt och temperatur, är gynsamma. Fisken börjar jäsa, mjölksyra och olika aminosyror uppkommer. Syrorna har en antibiotisk effekt. Aminosyrorna är smakämnen. Produkten blir syrad strömming, syrströmming. Nu kallad suring eller surströmming. Det är en mager delikatess med vitamin D. Syrad mat behåller en stor del av vitamininnehållet.
Så här öppnar du en surströmmingsburk
Förvara burken i kylskåp, om möjligt ända fram tills minuten före öppnandet. Håll burken stadigt med en servett eller diskhandduk och vinkla den i 45 grader. Punktera övre kanten med en burköppnare. På så sätt undviker du att lag trycks ut på grund av trycket i burken.
Så här rensar du surströmmingen
Att rensa fisken är en ritual i sig som gärna får ta tid.
Hel surströmming rensas från maginnehåll och ryggben medan filéerna kan ätas som de är. Skinnet går att äta men många föredrar att ta bort det. Lägg helströmmingen med skinnsidan uppåt och fläk ut den på tallriken. Pressa med en gaffel så den blir platt som en flundra. Vänd därefter på fisken och plocka bort ryggbenet. Glöm inte att spara eventuell rom som anses vara det bästa på surströmmingen.
Jakob Holmström
Här visar vi på Gösta Hannells Fisksalteri hur du rensar din surströmming och hur du gör en klämma
Visste du att smaken avviker kraftigt från lukten
”En bekantskap som vinner i längden,
allt får ta sin tid såsom med starka personligheter”
Professor och greve Carl Thore Mörner, år 1895
Visste du att smaken avviker kraftigt från lukten
”En bekantskap som vinner i längden,
allt får ta sin tid såsom med starka personligheter”
Professor och greve Carl Thore Mörner, år 1895
RECEPT UNDER ARBETE
Jakob HolmströmS
Triss i fisk
Kommer snart