VÄLKOMMEN ATT KONTAKTA OSS

AB Gösta Hannells Fisksalteri
Skagshamn 139
891 96 ARNÄSVALL
Tel: +46 (0)660 256 000
E-post: info@rodaulven.se

Johan Berlin, Produktionschef
Tel: +46 (0)70 355 23 93

Jonas Svensson, VD
Tel: +46 (0)660 256 000

Presskontakt
Hör av dig till: info@rodaulven.se

Logotype
Ladda ner vår logotype här

Bildmaterial
Ladda ner bildmaterial här

De tre saltörerna

De tre troligtvis främsta experterna i världen på produktion av surströmming i ett och samma team

Vi frågar våra Tre Saltörer om deras första minne kring surströmming och vad fisken betyder för dem?

André

Mitt allra första minne är faktiskt från salteriet. Jag fick följa med pappa på jobbet och smög iväg till tunnlagret där han hittade mig med en fisk i handen. Sedan två års ålder hade jag ätit surströmming men nu åt jag den plötsligt direkt ur tunnan. Det roade personalen hur jag åt den utan tillbehör. Min pappa Thomas Hägglund började jobba för Gösta Hannell redan 1969 och jag är uppväxt 100 meter från salteriet. Det gör att surströmming betyder mycket för mig. Det har alltid varit en del av mitt liv och jag har många fina minnen från byggnaden som jag idag kan kalla min arbetsplats.

Det är en intressant och spännande produkt att förädla och man kommer aldrig att bli fullärd. Att få vara en del av att bevara en av våra äldsta matkulturer känns både viktigt och är givande.

SALTÖR

Johan
Berlin

SALTÖR

André
Hägglund

SALTÖR

Johan
Berlin

SALTÖR

André
Hägglund

SALTÖR

Linus
Berlin

SALTÖR

Linus
Berlin

Vi frågar våra Tre Saltörer om deras första minne kring surströmming och vad fisken betyder för dem?

Johan

Mitt första minne är som liten hos mormor och morfar när vi åt surströmming med släkten. Idag bor jag i deras hus och för traditionen vidare.

Surströmming betyder mycket för mig. Förutom att det är en utsökt delikatess, är det en rolig och spännande produkt att jobba med. Vi följer strömmingen från hav till burk. Det går inte att läsa sig till de här kunskaperna. Det måste man lära sig praktiskt. Jäsningsprocessen är oerhört intressant. Lite som processen när man gör vin. Doften skiljer dock.

Att bo i huset där så många av mina barndomsminnen har skapats ger mig en stark känsla av samhörighet och kontinuitet. Det är en stor glädje att få dela detta kulturarv med andra och se hur vår kärlek till surströmming förenar generationer, från de äldre till de yngre.

Johan

Mitt första minne är som liten hos mormor och morfar när vi åt surströmming med släkten. Idag bor jag i deras hus och för traditionen vidare.

Surströmming betyder mycket för mig. Förutom att det är en utsökt delikatess, är det en rolig och spännande produkt att jobba med. Vi följer strömmingen från hav till burk. Det går inte att läsa sig till de här kunskaperna. Det måste man lära sig praktiskt. Jäsningsprocessen är oerhört intressant. Lite som processen när man gör vin. Doften skiljer dock.

Att bo i huset där så många av mina barndomsminnen har skapats ger mig en stark känsla av samhörighet och kontinuitet. Det är en stor glädje att få dela detta kulturarv med andra och se hur vår kärlek till surströmming förenar generationer, från de äldre till de yngre.

André

Mitt allra första minne är faktiskt från salteriet. Jag fick följa med pappa på jobbet och smög iväg till tunnlagret där han hittade mig med en fisk i handen. Sedan två års ålder hade jag ätit surströmming men nu åt jag den plötsligt direkt ur tunnan. Det roade personalen hur jag åt den utan tillbehör. Min pappa Thomas Hägglund började jobba för Gösta Hannell redan 1969 och jag är uppväxt 100 meter från salteriet. Det gör att surströmming betyder mycket för mig. Det har alltid varit en del av mitt liv och jag har många fina minnen från byggnaden som jag idag kan kalla min arbetsplats.

Det är en intressant och spännande produkt att förädla och man kommer aldrig att bli fullärd. Att få vara en del av att bevara en av våra äldsta matkulturer känns både viktigt och är givande.

Linus

Jag är lillebror med Johan och likt honom är ett av mina äldsta minnen från en surströmmingsskiva hos min mormor och morfar i deras sommarstuga med släkten.

Surströmming är inte bara en delikatess för mig, det har blivit en viktig del av mitt liv. Att få hålla på med något man älskar till sitt yrke är ett privilegium få förunnat.

Jag är tacksam för att jag har kunnat förena min passion för mat och traditioner med mitt yrkesliv. Det är inte bara smaken av surströmming som är viktig för mig, utan också gemenskapen och de minnen som skapas kring bordet. Varje surströmmingsskiva är en påminnelse om mina rötter och den glädje som kommer av att föra vidare något så djupt rotat i vår kultur.

Linus

Jag är lillebror med Johan och likt honom är ett av mina äldsta minnen från en surströmmingsskiva hos min mormor och morfar i deras sommarstuga med släkten.

Surströmming är inte bara en delikatess för mig, det har blivit en viktig del av mitt liv. Att få hålla på med något man älskar till sitt yrke är ett privilegium få förunnat.

Jag är tacksam för att jag har kunnat förena min passion för mat och traditioner med mitt yrkesliv. Det är inte bara smaken av surströmming som är viktig för mig, utan också gemenskapen och de minnen som skapas kring bordet. Varje surströmmingsskiva är en påminnelse om mina rötter och den glädje som kommer av att föra vidare något så djupt rotat i vår kultur.

DET HANDLAR OM KÄRLEK

människorna bakom

Människorna bakom

Vi delar kärleken till surströmmingens kulturarv. Att värna om traditionen och samtidigt skapa en produkt av högsta kvalitet är en passion som genomsyrar allt vi gör. Vårt arbete handlar inte bara om att producera surströmming – det är en hyllning till en mångårig svensk tradition, ett hantverk som vi vårdar med stor omsorg.

Varje år ser vi fram emot surströmmingspremiären den tredje torsdagen i augusti. Det är en högtid som för oss är lika mycket en fest som en arbetsseger. Då samlas vi för att smaka på årets skörd, fira våra ansträngningar och dela stunden med vänner och familj. Denna dag är en påminnelse om varför vi älskar det vi gör – att få vara en del av något större, en del av Sveriges levande kulturhistoria.

Jobba med oss

Varje sommar anställer vi ett 20-tal ungdomar för att lägga in och paketera vår surströmming. Vill du vara en del i att bevara vår svenska kulturskatt? Välkommen att söka till oss.

Du som söker ska vara minst 15 år gammal och kunna jobba hela perioden, vanligtvis 20 dagar från mitten av juni till mitten av juli. Exakt startdatum meddelas i början av juni.

Ansök med CV och personligt brev till info@rodaulven.se

Vi ser fram emot att höra från dig!

Jobba med oss

Varje sommar anställer vi ett 20-tal ungdomar för att lägga in och paketera vår surströmming. Vill du vara en del i att bevara vår svenska kulturskatt? Välkommen att söka till oss.

Du som söker ska vara minst 15 år gammal och kunna jobba hela perioden, vanligtvis 20 dagar från mitten av juni till mitten av juli. Exakt startdatum meddelas i början av juni.

Ansök med CV och personligt brev till info@rodaulven.se

Vi ser fram emot att höra från dig!

Jobba med oss

Varje sommar anställer vi ett 20-tal ungdomar för att lägga in och paketera vår surströmming. Vill du vara en del i att bevara vår svenska kulturskatt? Välkommen att söka till oss.

Du som söker ska vara minst 15 år gammal och kunna jobba hela perioden, vanligtvis 20 dagar från mitten av juni till mitten av juli. Exakt startdatum meddelas i början av juni.

Ansök med CV och personligt brev till info@rodaulven.se

Vi ser fram emot att höra från dig!